Voit katsella uutiskirjeemme myös selaimessasi

Juha Lappalainen luotsaa painijat Rioon

 Juha Lappalainen (41) jatkaa Suomen Painiliiton päävalmentaja. Lappalainen on toiminut painijoiden päävalmentajana keväästä 2013 lähtien. Nyt solmittu jatkosopimus ulottuu vuoden 2016 loppuun. Tärkein tavoite sopimuskauden aikana on painijoiden menestyminen Rio de Janeiron olympialaisissa.

 Omalla urallaan kerran Suomea olympialaisissa edustanut Juha Lappalainen odottaa mielenkiintoista, mutta kovaa työrupeamaa matkalla kohti olympiadin huipentumaa.

– Tästä se tahti pikku hiljaa tiivistyy. Ensi syksynä on jo paljon pelissä, kun Las Vegasin MM-paineissa on jaossa ensimmäiset paikat Rion olympialaisiin. Toki kesäkuun Eurooppa Gamesit Bakussa ovat tärkeät, mutta päätähtäin ensi vuodelle on MM-painit, Lappalainen painottaa.

 Juha Lappalaisen luotsaamana miesten kreikkalais-roomalaisen painin edustusjoukkue selvitti syksyn 2013 Budapestin MM-paineista tiensä ensimmäistä kertaa maajoukkueiden MM-kisaan eli World Cupiin. Viime keväänä Rami Hietaniemi ylsi EM-hopealle kotikisoissa Vantaalla.

– Uusiintuneisiin sääntöihin tunnutaan pääsevän koko ajan entistä paremmin sisään. Kovaa työtä ja perusasiat kunniaan, kiteyttää Lappalainen linjansa.

 Jos päävalmentaja Juha Lappalainen olisi löytänyt Tashkentin MM-paineissa paikalliselta torilta tarunomaisen öljylampun, niin lampun hengelle olisi ollut äkkiä kolme toivomusta keksitty. Terveyttä, lisää painijoita ja rahaa.

– Kaipaamme entistä enemmän terveitä harjoittelupäiviä, viikkoja, kuukausia ja kokonaisia vuosia. Meidän huippupainijoiden rinki on sen verran kapea, että yksittäiset loukkaantumiset näkyvät heti, Juha Lappalainen toteaa.

– Jatkossa panostetaan entistä enemmän erilaisiin tukitoimiin ja pyritään ehkäisemään omin toimin vammoja. Toisaalta paini on niin raju laji, ettei niistä koskaan voida eroon päästä.

 Juha Lappalainen työskentelee päävalmentaja tiiviissä yhteistyössä niin kreikkalais-roomalaisen kuin vapaapainin nuorten olympiavalmentajien kanssa. Lähimpänä työparina arvokisoissa ja kansainvälisillä leireillä toimii Marko Yli-Hannuksela.

– Kansainvälinen leiritys on painijoille tänä päivänä välttämättömyys. Meiltä itseltä ei löydy tällä hetkellä tarpeeksi tosissaan painiin panostavia miespainijoita. Vaikka leirikutsuja lähettäisi isommallekin porukalle, niin kaikki kutsutut eivät kutsua arvosta ja montaa täysipainoista leiriä ei vuodessa kotimaisin voimin kasaan saa.

– Tavoitteena on, että joka sarjassa olisi edustaja. Kansainvälisessä leirityksessä taloudelliset resurssit asettavat rajansa. Toisaalta pitää nostaa rinkiin uusia nuoria kasvoja, mutta kun rahat eivät riitä kaikkeen. Mukaan saa lähteä, mutta silloin joutuu itse kustantamaan ainakin osan, toteaa Lappalainen.

Seuraavan kolmen kuukauden aikana väännetään Suomessa kolme kansainvälistä FILA-turnausta. Ne ovat nuorille painijoille mahdollisuus näyttää osaamistaan ja hakea kansainvälistä kokemusta.

– Kotimaan FILA-turnauksissa meidän painijat saavat kovia kansainvälisiä otteluja. Siellä myös pystyy antamaan näyttöjä taidoistaan, vaikka kisat eivät varsinaisesti mitään karsintakilpailuja edustuspaikoista olekaan, päävalmentaja Juha Lappalainen toteaa.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Pertti Vehviläinen, 0400625414, pertti.vehvilainen@painiliitto.net
Päävalmentaja Juha Lappalainen, 0443030273, juha.lappalainen@painiliitto.net